TGV

Bu web sitesi sadece sağlık profesyonelleri içindir.

Sağlık profesyoneli misiniz?

Akademik Gastroenteroloji Dergisi

Akademik Gastroenteroloji Dergisi Son sayi

Akademik Gastroenteroloji Dergisi 14 / 2

Sayfa : 64-71

Makale PDF

Üniversite öğrencilerinin biyoteknoloji ve genetiği değiştirilmiş gıdalar ile ilgili tutumları The attitudes of university students about biotechnology and the genetically modified foods

Beril YILMAZ 1 , Alper Kaan ÜNER 2 , Aydan ERCAN 1

1 Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara
2 Yenikent Devlet Hastanesi, Sakarya

Anahtar Kelimeler : Genetiği değiştirilmiş organizma, genetiği değiştirilmiş besin, tüketici tutumu

Keywords : Genetically modified organism, genetically modified food, the attidue of consumer


ÖZET

Dünya nüfusunun hızla artması ile yiyecek üretimini arttırma ve kaynaklarının verimli kullanım yolları arayışı biyoteknoloji için yeni bir alan yaratmıştır. Bu yeni teknolojinin riskleri, gıdaların bu ürünlerden yapılması beraberinde birçok tartışmayı da getirmiştir. Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin genetiği değiştirilmiş organizma kavramına yaklaşımlarını belirlemek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Çalışmaya gönüllü olarak toplam 423 öğrenci katılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin %48.7’si kısmen, %40.0’ı ise genetiği değiştirilmiş organizmalar hakkında bilgi sahibi olduğunu belirtmiştir. Öğrencilerin %83.2’si genetiği değiştirilmiş organizmaların uzun süreli kullanımlarının zararlı olduğunu, %78.5’i genetiği değiştirilmiş organizmaların ekolojik dengeyi bozdu-ğunu, %66.7’si genetiği değiştirilmiş organizmalar hakkında yeterince bilgilendirilmediğini düşünmektedir. Çalışmaya katılanların %54.6’sı genetiği değiştirilmiş organizmalar hakkındaki bilgiyi televizyondan edindiğini belirtmiştir. Katılımcıların %79.7’si genetiği değiştirilmiş organizmalı besinler ve doğalları arasında besin değeri açısından fark olduğunu düşünmektedir. Öğrencilerin %65.5 genetiği değiştirilmiş organizma ile ilgili gelişmeleri nadiren takip ettiklerini belirtmiştir. Tüketicinin genetiği değiştirilmiş organizma hakkındaki eğitimlerine önem verilmesinin son derece önemli olduğu düşünülmektedir. Diğer yandan her türlü ürünün “genetiği değiştirilmiş organizma” etiketi taşımasının ve bu konudaki yasal düzenlemelerinin ivedilikle tamamlanması için çalışmaların hızlandırılması toplum yararına olacaktır.


ABSTRACT

As the result of a rapid increase of the world population, researchers are using resources more productively, leading to the use of biotechnology in many fields. The risks of using new biotechnology in foods has caused controversy. This study aimed to determine the attitudes of university students on the use of biotechnology and genetically modified organisms. 423 university students voluntarily participated in the study. 48.7% of students indicated they do not have accurate knowledge about genetically modified organisms, while 40.0% said they have accurate knowledge. On the other hand 83.2% of students believed that in long term using genetically modified organisms are harmful and 78.5% said that genetically modified organisms destroy ecological balance. The majority of the students (66.7%) think that they didn’t informed definately. The information source for genetically modified organisms was found on television (54.6%). Most students (79.7%) believed that genetically modified organisms differ in nutritional qualty when compared to natural foods. 65.5% of the students rarely follow developments about genetically modified organisms. It is very important to pay attention to the customers’ propensities about genetically modified organisms and on the other hand, labeling is important to the customer. Food labels should indicate whether food was manufactured using genetically modified organism technology. Studies have to be expedited to inform legislations about genetically modified organisms and the usage of these products